Education Libraries Cultural Spiritual Office Home Planning Workplace design All projects
Meaningful materials Strategic use of daylight Energy & water Gathering places Activating cityscape Magnifying landscape
New construction Renovation Collaborations In progress

Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Cyan/PDX

Thoughtful throughout, and innovative in its use of space—how the courtyard opens into a public park, and openings in the apartments create space that feels larger than it is.

Jury Comments
2011 AIA Northwest & Pacific Region Design Awards

Details
Portland, Oregon
380,000 SF
Completed 2009
Collaboration with GBD Architects

Client Notes
As part of a sustainable densification strategy in the Portland State University district, create a residential tower that offers high-quality affordability to people seeking a minimum-impact urban experience. Promote a 20-minute lifestyle, where amenities are no more than 20 minutes away on foot. Introduce Portland to micro-units (500-650 sq ft), popular in other parts of the world.

Designer Notes
Designed with the belief that less can be more. Strategic unit design with oversized windows and sliding walls create spaciousness and connectivity to the outside. A dynamic 'weave' of windows on the building's front activates the busy street, while the back side offers residents the peace of a lush courtyard and adjacent park. The building runs on 100% renewable electric power, with energy- and water-efficient appliances, locally sourced materials, an eco-roof, and sensitive landscaping.

Certifications
LEED Gold
2030 Compliant

Recognition
2011 AIA Northwest & Pacific Region Honor Award
2010 American Society of Landscape Architects Merit Award
2009 AIA Portland Chapter Merit Award

Theory 33

Theory 33

Lents Commons

Lents Commons

← Return home